loader image

Illustradays: Imagine the next day

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΟΥ “ILLUSTRADAYS” ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ

Το illustradays, το πρώτο φεστιβάλ στην Ελλάδα αφιερωμένο στην εικονογράφηση και το εικονογραφημενο βιβλίο, ανοίγει τις πόρτες του την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021. Μια χρωματιστή και χαρούμενη γιορτή γεμάτη τέχνη από όλο τον κόσμο, δημιουργικά εργαστήρια και συνεργασίες, επαγγελματίες του χώρου και φυσικά εικονογράφους που μοιράζονται μυστικά και νέες ιδέες, καθώς και μία ενότητα αποκλειστικά σχεδιασμένη για την ανάπτυξη της καλλιτεχνικής κοινότητας της Ελλάδας.

Ανάμεσα στις εκθέσεις του φεστιβάλ, η έκθεση “Imagine the next day”, στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο, ετοιμάζεται να φέρει ιδέες, όνειρα και μια μικρή δόση από το μέλλον. Εικονογράφοι από όλη την Ελλάδα φαντάστηκαν και σχεδίασαν την «επόμενη μέρα», τη φετινή θεματική του illustradays και τους παρουσιάζουμε, θέτοντάς τους μερικές ερωτήσεις για να τους μάθουμε καλύτερα.

Missy Merida
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας εικονογράφος σήμερα;
Είναι πολλές οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ένας εικονογράφος, παράλληλα όμως είναι κι αυτές μέρος της εξέλιξής του. Να  κερδίσεις την προσοχή, να δημιουργήσεις κόσμους και να αφηγηθείς ιστορίες μέσα από τις εικόνες σου. Να υπάρχουν αναγνώστες και μια σύνδεση. Κυρίως να ξεκλειδώσεις το παιδί που κρύβεις μέσα σου.

Πώς οραματίζεστε την αυριανή ημέρα;
Η επόμενη μέρα για μένα είναι γεμάτη χρώματα. Είναι η απαρχή μιας νέας πραγματικότητας πιο συλλογική, γεμάτη ενσυναίσθηση και ελευθερία. Ουτοπική σχεδόν αγγίζοντας τις πιο ευαίσθητες χορδές μας. Είμαι και θα παραμείνω ονειρευτής της ουτοπίας, μα αν δεν απλώσουμε χέρια να ενωθούμε σε μια τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα πώς;

Ποια είναι τα χρώματα του αύριο; To μαύρο καταλαμβάνει μεγαλύτερη θέση στα μάτια σας;
Το μέλλον είναι παστέλ. Είναι το ροδακινί του φθινοπώρου, η μέντα του χειμώνα και το βαθύ γαλάζιο του καλοκαιριού. Το μαύρο είναι εδώ για να υπογραμμίσει την υπόστασή μας μέχρι να παραδοθούμε ολόκληροι στη δική μας παλέτα.

Πόσο δύσκολο είναι για έναν εικονογράφο να διαμορφώσει την προσωπική του εικαστική υπογραφή μέσα σε έναν κόσμο που η εικόνα πρωτοστατεί, σχεδόν κυριαρχεί στα πάντα;
Όντας αυτοδίδακτη το ταξίδι ίσως ξεκίνησε ανάποδα, η προσωπική μου υπογραφή ουσιαστικά με βρίσκει λίγο λίγο καθημερινά μέσα από τις περιπέτειες και την προσήλωση. Να είσαι ο εαυτός σου, λένε. Νομίζω το ίδιο ισχύει και με την προσωπική υπογραφή, το να μην φοβάσαι να εκτεθείς και να περπατάς ακούραστα και με ενθουσιασμό μπροστά σε όλα εκείνα που ξεδιπλώνονται από μέσα προς τα έξω.

Έχεις κάποιες προσδοκίες από τη συμμετοχή σου στο φεστιβάλ illustradays;
Έχω πολύ μεγάλη ανυπομονησία, ενθουσιασμό και αμέριστη αγάπη προς όλους εκείνους που συνθέτουν το πρώτο φεστιβάλ εικονογράφησης. Θέλω να τους αγκαλιάσω, να τους γνωρίσω και να τους ευχαριστήσω για το βήμα και την τιμή που μου έκαναν να είμαι μέρος του. Θα ήθελα μέσα από το illustradays ο κόσμος να με γνωρίσει και να ενώσει το παζλ της δημιουργικής μου ταυτότητας.

Ταξίδεψέ μας «πίσω από την εικόνα» και περιέγραψε μας μια μέρα δουλειάς σου στο γραφείο, το σπίτι, το studio σου. Πώς είναι ο χώρος που εικονογραφείς;
Η δική μου γωνιά βρίσκεται στο σαλόνι του σπιτιού μου, το γραφείο μου είναι πάντα γεμάτο σημειώσεις, χρώματα και διαφορετικά πρότζεκτ. Λατρεύω τη μεικτή τεχνική κι έτσι υπάρχει μια χαοτική πληθώρα υλικών. Ζωγραφίζω περίπου δέκα ώρες τη μέρα μου ακούγοντας podcasts ή μουσική.

Υπάρχουν οι «κατάλληλες» εικόνες για να επικοινωνήσει κανείς ένα ευαίσθητο και δύσκολο θέμα;
Για μένα δεν υπάρχουν κατάλληλα και μη κατάλληλα. Υπάρχει η ανάγκη να επικοινωνηθεί ένα ευαίσθητο θέμα και η μεταφορά του έρχεται αβίαστα στο χαρτί. Η κάθε δυσκολία έχει το αντίστοιχο χάδι ή κραυγή. Έτσι το βλέπω μέχρι σήμερα και έτσι μόνο μπορώ να ζωγραφίσω. Άλλωστε η εικόνα πολλές φορές ουρλιάζει σιωπηλά στα πιο βαθιά μας μέρη.

Ποιες οι αγαπημένες σου θεματικές όταν εικονογραφείς; Υπάρχει αγαπημένο θέμα;
Νομίζω πως αγαπώ πολύ να ζωγραφίζω αλλόκοτα, διαφορετικά πλάσματα, εστιάζω στις ανθρώπινες σχέσεις και νομίζω ότι με ενδιαφέρει κυρίως το συναίσθημα και το μήνυμα. Όμως πειραματίζομαι και καταπιάνομαι καθημερινά με πολλά διαφορετικά θέματα, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ή προτίμηση. Όλα γίνονται αληθινά μπροστά σε μια λευκή κόλλα.

[Πηγή: www.elculture.gr]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© Copyright Missy Merida 2024. All rights reserved.