loader image

Η Missy Merida και τα γενναία κορίτσια της

Συνέντευξη της σκιτσογράφου Έλενα Καρανικολού, που ζωγραφίζει δυναμικές και γενναίες κοπέλες
Η Missy Merida ζωγραφίζει πάντα και παντού. Τα σκίτσα της είναι κατά κύριο λόγο κορίτσια. Είναι δυναμικές, αστείες και τρυφερές κοπέλες με ανησυχίες, ευαισθησίες και ενσυναίσθηση. Έτσι όπως είναι και η δημιουργός τους, δηλαδή, η σκιτσογράφος Έλενα Καρανικολού, που μας δίνει στις απαντήσεις που ακολουθούν πιο πλήρη περιγραφή για αυτά τα περίεργα πλάσματα που σχεδιάζει, καθώς και για το τι την εμπνέει.

missymerida athensvoice1

Πώς ξεκίνησες να ζωγραφίζεις «γενναία κορίτσια»;
Ξεκίνησα να ζωγραφίζω κορίτσια με κλειστά μάτια, ήταν ένας τρόπος να επικοινωνήσω το άγχος μου και τον φόβο μου να αντιμετωπίσω έναν κόσμο γεμάτο κακία, ρατσισμό και βία. Αργότερα και όπως μπορείς να δεις, τα μάτια άνοιξαν. Αυτό έγινε περίπου δύο χρόνια μετά, γιατί ένιωσα την ανάγκη να δω μέσα από τα μάτια τους και να προσθέσω λίγο χρώμα στις ιστορίες τους.

missymerida athensvoice2

Τι μπορεί να σου δώσει έμπνευση; Πες μου κάποιο περιστατικό που στάθηκε αφορμή για κάποιο σκίτσο σου;
Θα σου μιλήσω για ένα παλιό σκίτσο σε χαρτί. Μια μητέρα με τρία παιδιά που συνάντησα σε ένα κέντρο μεταναστών με κοίταζε ώρα με τα τεράστια μάτια της, κρατώντας σφιχτά στα χέρια της τα παιδιά της. Ένιωσα ρίγη σκεπτόμενη το ταξίδι τους. Είχαν μόλις φτάσει. Την κοίταζα για ώρα μέσα στα μάτια νομίζοντας πως εκεί θα βρω φόβο ή αγωνία, όμως όχι.

Η αποφασιστικότητα και η δύναμη που έκρυβαν τα μάτια της Α. είναι μέχρι σήμερα χαραγμένα μέσα μου. Γύρισα σπίτι και τους ζωγράφιζα για μέρες.
Υπάρχουν κορίτσια στα σκίτσα σου που συμπαθείς περισσότερο;
Αγαπώ απέραντα όλα μου τα κορίτσια, γιατί κάθε ένα έχει τη δική του ιστορία, κάθε ένα διηγείται και ένα μικρό κομμάτι του εαυτού μου. Όμως είναι ένα που αγαπώ με όλη μου τη δύναμη και απεικονίζει το μικρό παιδί που όλοι ξεχάσαμε μέσα μας.

missymerida athensvoice3

Βλέποντας παγκοσμίως πόσες σκιτσογράφοι εκφράζουν σημεία των καιρών μέσα από τα σκίτσα τους, καταλαβαίνουμε πόσο μπορεί να επηρεάσουν και να ενημερώσουν. Το έχεις νιώσει αυτό; Φτάνουν σε εσένα αντιδράσεις;
Είναι τιμή μου μεγάλη που κατά καιρούς τα έργα μου αναδημοσιεύονται, και νιώθω πως το μήνυμα έχει φτάσει. Λαμβάνω μηνύματα καθημερινά από ανθρώπους που ταυτίζονται ή προβληματίζονται μέσα από τη ζωγραφική μου.

Εκτός από τα σκίτσα με τα κορίτσια, αν δεν κάνω λάθος, έχεις κάνει και εικονογράφηση παιδικών βιβλίων, καθώς και κάποιο συλλεκτικό σχέδιο pride σε παπούτσια Stan Smith; Νομίζω επίσης έχεις κάποιο e-shop; Μίλησέ μας για αυτά.
Ήμουν πολύ τυχερή που συνάντησα στον δρόμο μου πριν πολλά χρόνια την εξαιρετική συγγραφέα Αιμιλία Πλατή, η οποία μου εμπιστεύτηκε να εικονογραφήσω ένα από τα παραμύθια της στα πρώτα μου βήματα. Το παραμύθι είναι «Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια», που τα έσοδά του διατίθενται στην Παραολυμπιακή Επιτροπή και το οποίο κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διηνεκές. Υπάρχουν  βιβλία που έχω αναλάβει και  θα μπορώ να μιλήσω για αυτά σύντομα. Ήταν μια εξαιρετικά δημιουργική χρονιά, καθώς σχεδίασα για το Athens Pride και είδα το σχέδιό μου στη βιτρίνα του Sneaker10.  Επίσης συμμετείχα στο πρώτο φεστιβάλ εικονογράφησης που έγινε στην Ελλάδα, το illustradays, και στην ομαδική έκθεση για το ART HUB Athens #sketchbook4humanrights. Σύντομα ανοίγει το e-shop μου, με art prints, postcards, stickers, αλλά και επετειακά t-shirts, καθώς και πολλές μικρές εκπλήξεις.

missymerida athensvoice4

Έχεις σκεφτεί ποτέ να φτιάξεις comic;
Είμαι αυτοδίδακτη εικονογράφος, το οποίο σημαίνει ότι το ταξίδι είναι μακρύ και δύσβατο, καθώς όλα έπρεπε να τα ανακαλύψω και να τα μάθω ολομόναχη, όμως το comic είναι η μεγάλη μου αγάπη και νομίζω πως σίγουρα θα προσπαθήσω να ασχοληθώ με αυτό στο μέλλον.

Πες μας ποιες είναι οι αγαπημένες και ποιοι οι αγαπημένοι σου σκιτσογράφοι.
Είναι τόσοι πολλοί εκείνοι που αγαπώ. Όμως δεν μπορώ να μην ξεκινήσω με την Ίριδα Σαμαρτζή. Θαυμάζω τους Hoda Hadadi, Jimin Kim, Ρένια Μεταλλινού, Jimmy Liao και πολλούς πολλούς ακόμη.

missymerida athensvoice5

Αν διάλεγες έναν χαρακτήρα ως μόνιμο ήρωα των σκίτσων σου, όπως η Santoro για παράδειγμα, θα ήταν αγόρι ή κορίτσι; Τι ηλικίας;
Νομίζω, είναι ξεκάθαρο πως θα ήταν ένα άφυλο, αξιοπερίεργο πλάσμα με θηλυκά στοιχεία, για να μην ξεχνάμε ποτέ πως η ενσυναίσθηση, η τρυφερότητα, η αγάπη και  αλληλεγγύη θα αλλάξουν τον κόσμο.

Πού και πότε ζωγραφίζεις;
Στο σαλόνι μου έχω φτιάξει ένα μικρό εργαστήρι και εκεί περνάω τις περισσότερες ώρες τις ημέρας, αλλά και νύχτας κάποιες φορές που πιέζουν τα deadlines. Ζωγραφίζω κυριολεκτικά πάντα και παντού! Η ζωγραφική είναι θεραπεία και σε μένα λειτουργεί ως το πιο ισχυρό αγχολυτικό.

missymerida athensvoice6
missymerida athensvoice7
missymerida athensvoice9
missymerida athensvoice8

[Πηγή: www.athensvoice.gr]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© Copyright Missy Merida 2024. All rights reserved.